Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Защо погледите са насочени към данните за инфлацията в САЩ

Петко Вълков, финансов анализатор, Клуб Investor, 17.02.2018

Тази седмица погледите са вторачени в данните за инфлацията в САЩ, от където можем евентуално да потърсим повече сигнали относно това на първо място как ще се развива американската икономика – не толкова през 2018, а може би и през 2019. И на второ място какви ще са мерките на новия председател на Фед. Това каза финансовият анализатор Петко Вълков в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

Той посочи, че тази година започваме да се наблюдава поява на някаква инфлация, но това поражда повече въпроси, отколкото дава отговори.

По думите му въпросите са свързани най-вече с това дали засилването на инфлацията в началото на 2018 е появата на нова тенденция за повишение на цените или пък е нещо временно и сме виждали предходни години – годишна инфлацията, която е по-малко от таргетираните 2%.

„Все още нямаме отговор на този въпрос. Но защо той е толкова важен? Защото ако виждаме засилване на инфлацията и веднага след това контрамерки на Фед, насочени към четирикратно повишение на лихвите, а впоследствие се окаже, че инфлацията ще бъде по-ниска, отколкото се задава в първите месеци на годината, тогава без да иска Фед може да сложи спирачка на растежа“.

Така според анализатора Фед може да подтисне пазарите на фиксиран дълг, облигации, да повиши лихвите и от това в крайна сметка да пострадат и корпоративният сектор, и домакинствата, като крайният резултат е по-ранна рецесия.

Как геополитиката влияе на пазарите?


 

Последни новини
Още от Клуб Investor