Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Американската икономика е здрава - корекцията на пазара е техническа

Преслав Райков, финансов анализатор, в Клуб Инвестор, 10.02.2018

Американската икономика е здрава и се видя, че корекцията на пазарите, която видяхме, е техническа. Нямаше бягство към сейфхевън активите. Йената остана почти непроменена, а златото реагира с отрицателен ръст. Това каза финансовият анализатор Преслав Райков в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Пазарът наистина е раздут и такава корекция трябваше да се случи. Голямата въпросителна остава Тръмп и политиката на финансовото министерство".

"Според много анализатори пазарът на Wall Street се срути. Не бих казал, че това е така, въпреки че пазарът направи огромна корекция, почти достигаща 10%, което по нормалната пазарна логика е една здравословна корекция. Той не се бе коригирал от доста дни насам".

S&P не беше правил корекция от почти 5% през последните десет търговски дни, което е един огромен диапазон, каза гостът. "Това, което се случи и задвижи корекцията, бяха данните, които излязоха миналия петък за пазара на труда в САЩ, които са доста добри за американската икономика. видяхме нарастване на заплащане в икономиката, което предвеща, че може би инфлацията се завръща в американската икономика".

На фона на икономическия цикъл, в който се намира световната икономика и изтеглянето на паричните стимули в САЩ, се очаква ръстът на инфлацията да повлияе, обясни събеседникът. "От там инвеститорите погледнаха и към доходността на държавните облигации на Съединените щати, които към момента са 2,75, а ключово ниво е 3%. Това генерира още едно притеснение, че изтеглянето на стимулите ще причини срив на този паза".

"Другото, което генерира и се предвещава от тези два фактора, е скоростта на търговията, която виждаме в днешно време и това че големият обем от сделки в този спад, в тази корекция, бе генериран от т.нар. автоматизирана, алгуметрична търговия, която не е нищо ново. Всички я използват. Нещата се случват мигновенно. Тези системи използват т.нар. тригъри".

Американската икономика, чисто фундаментално, е в много добра позиция. Няма никакви съмнения за срив или огромна корекция или преминаване в мечи пазар, категоричен бе гостът. 

"Това, което подхрани опасенията на инвестиорите, е че ръста на заплатите генерира натиск работниците да имат натиск върху работодателите за по-голямо заплащане. От там корпоративните печалби може да се намалят, което е един ключ за инвеститорите да се притеснят. Другият такъв ключ е доходността по облигациите". 

Повече вижте във видеото. 

Последни новини
Още от Клуб Investor