Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

България в Шенген - кой и защо е против?

Йордан Божилов в Клуб Инвестор, 10.02.2018

ЕП прие решение, че България отговаря на техническите критерии. Европейската комисия, в лицето на Юнкер, заяви, че България отговаря на критериите. Би трябвало това да води до приемане. Това каза Йордан Божилов, Софийски форум за сигурност, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира защо Холандия е против България да влезе в Шенген, както и новата операция на Фронтекст в Средиземно море и дали това променя по някакъв начин политическите нагласи. 

"Всички страни на ЕС, с изключение на Холандия приеха това. И проблемът тук е политически, и то вътрешно политически за Холандия. Проблемът на Холандия е как да задържи управляващата си коалиция на власт. Там на власт е една много сложна коалиция, която е против мигранти, включително и от новоприсъединилите се страни. Тези проблеми ще се отразят и като цяло на ЕС. Това е още един удар с неизчислими последици за ЕС". 

Шенген е едно пространство, където хора, стоки и услуги се движат свободно и няма проверки и облекчава бизнеса. България по договора за присъединяване на ЕС и според лисабонския договор трябва да влезе в Шенген. Това е наше задължение, подчерта гостът. "Въпросът е дали се изпълняват определени критерии. Комисията и договорите поставят като единствен критерий до колко държавата охрансява своите граници, доколко може да контролира потока на хора и стоки на своите граници, които са външни за ЕС, доколко е надеждна надеждата на информационните данни на Шенген". 

"Целта на операциите на Фронтекст не е да се спрат емигрантите, а да се канализира самият процес. Да могат тези, които почти са стигнали до бреговете на Италия да бъдат насочвани към съответните лагери или пунктове за проверка и да се подпомагат в известен смисъл. Целта не е да се спре миграцията. Има друга операция на ЕС, която е близо до бреговете на Либия, чиято цел е максимално стопиране на този поток, унищожаване на мрежите на каналджиите и т.н. Контролът на сигурността на либийските граници все още е много слаб". 

Какви са целите на операциите на Фронтекст?

Вижте целия коментар. 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor