Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Киберармиите – новото геополитическо оръжие

Спас Иванов, експерт по киберсигурност, Клуб Investor, 03.02.2018

Далеч не само Русия разполага с обучени армии от хакери, като Кремъл дори не е изобретателят на подобен инструмент. Първите такива са създадени там, където е създаден интернет – САЩ. Те са и с най-голям бюджет, като за миналата година по данни на Пентагона те са изразходили $7,2 за киберармията си, която към момента наброява 9 000 елитни хакери.

Това посочи в ефира на „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков експертът по киберсигурност Спас Иванов.

Следващата голяма сила в сферата е Великобритания, която харчи по $1,5 млрд. на година, последвана от Китай с млн. 450. Следва Израел, а на пето място идва Русия и нейната киберармия с $300 млн. бюджет на година и около 1500 служители.

„Целта е ясна – много по-евтино е да нанасяш вреди на противника си, докато стоиш на сигурно място зад клавиатурата, като вредите могат да бъдат стотици милиарди долари без да си дебаркирал нито един войник, без да е излетял нито един самолет“, поясни гостът в студиото.

Преди години, добави Иванов, силите за киберсигурност разработиха malware програмите, атакуващи т.нар. SCADA системи, отговарящи за базисни неща от ежедневния ни живот – за електро и водоподаването, за управление на трафика и т.н.

„Последната такава система, която бе атакувана успешно, бе тази на Иран. Тогава буквално беше спряна работата на ядрената им програма“

В разговора също така бе поставен сериозен акцент и върху сигурността на криптовалутите.

Последни новини
Още от Клуб Investor