Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Слаб играч ли е Европа на международната сцена или буди възхищение

Христо Анастасов в Клуб Инвестор, 20.01.2018

Имаше димна завеса преди председателството и бомбастични изявления, как България щяла да постави на дневен ред отмяната на санкциите срещу Русия или как щяла да бъде посредник между ЕС и Турция. Едното е немислимо, а второто е логически абсурд, защото една страна, членка на един съюз не може да посредничи между същия този съюз и друга страна. Швейцария би могла да бъде посредник, Норвегия може да бъде посредник, но България по дефиниция не може да бъде посредник. Това каза политологът Христо Анастасов в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.  

Ротационното председателство на Европейския съвет е един преходен и компромисен вариант. От няколко години насам имаме постоянния председател на Европейския съвет, това е Доналд Туск, като идеята е да го има и той да е гласът на Европа и да замести това, което е ротационното председателство по-рано, обясни гостът. "Ротационното председателство на Европейския съвет е резултат на традиционната неприязън на Европейския съюз към резките промени и до някъде щадене на националните чувства на по-малките държави. Това не бива да го забравяме. Повечето функции на старото ротационно председателство са поети от постоянния председател. Разбира се, след като това ротационно председателство все още го има, а логиката на развитие на ЕС е то да изчезва. Но след като го има е важно".

"Като слушаме медиите, а и самото правителство, оставаме с впечатление, че България трябва да постави някакъв свой дневен ред. Страната ротационен председател трябва да определи дневният ред на ЕС, а не своя".

Защо докато целите Западни Балкани не станат част от ЕС няма да има спокойствие в Европа? Доколко председателството се възприема като витрина на България? Какво е бъдещето на Сърбия и пред какъв избор е изправен? Адекватно ли се държат Гърция, Македония и България? Иска ли категорично САЩ да види Скопие в НАТО? Има ли сигурност на Балканите без НАТО и защо е мостът и ключа към Европейския съюз? Слаб играч ли е Европа на международната сцена или заслужава възхищение, че издържа на множество тежки кризи и има общ подход за справяне с кризи?

 

Последни новини
Още от Клуб Investor