Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Очакванията на пазарите за 2018

Николай Ваньов, финансов анализатор, Клуб Investor, 06.01.2018

Тази година се очакват няколко интересни промени в лихвените политики. На първо място инвеститорите са насочили изцяло погледите си към ЕЦБ. Така коментира очакванията на пазарите за 2018 финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков.

„Защото на първо място през септември предстои прекратяване на програмата по вливане на ликвидност чрез купуване на активи и реинвестиране само на сегашните активи. Не се знае какво се случи там“.

Той посочи, че еврото вече започва да поскъпва.

„Все пак завършихме миналата година с цени над 1,20 долара за евро, което не бе особено очаквано от основните пазарни играчи“.

Ваньов допълни, че на второ място вече се появяват известни гласове, свързани с това дали всъщност е възможно да видим повишение на лихвите до края на тази година.

„За мен основен прекъсвач на пазара ще бъде, ако от ЕЦБ заговорят за такова повишение. А логика за такова повишение може би има достатъчно“.

Според него най-вероятно първо ще наблюдаваме тръгване нагоре на доходностите по държавните дългове.

„Лихвите на паричните пазари засега изглеждат стабилни, тъй като там свръх ликвидността е огромна. Надали ще видим кой знае какви резки движения там, но е ключово дали ЕЦБ няма да започне да се възползва от положителните икономически данни, които наблюдаваме през последните 3-4 тримесечия“.

Анализаторът смята, че има вероятност да станем свидетели на малко по-ранни действия от страна на ЕЦБ, които да ѝ позволят при едно евентуално забавяне на растежа или стигане до отрицателни нива за едно тримесечие, да има място за маневри.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor