Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Автомобили, произведени в България – напълно реално

Aрх. Любомир Станиславов, Аутомотив Кръстер България, Клуб Investor, 23.12.2017

2017 е най-добрата година в историята на автомобилната индустрия в България. Определено говорим за обем на производството в размер 4-4,5% от БВП на страната, а броят на заетите достига 40 000.

Това коментира в студиото на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков арх. Любомир Станиславов от Аутомотив Кръстер България.

Практически няма компания в сектора, която да не планира разрастване, посочи Станиславов, според когото това означава, че страната ни предлага добри условия за такъв тип бизнес.

„Паралелно с това бяха обявени няколко големи нови инвестиции в сектора“, отчете той.

Въпреки големия обем на автоиндустрията у нас, в България не се осъществява асемблиране на цели автомобили, а производство на авточасти и компоненти.

„Има градове с вече изградени прилични индустриални зони, които могат да домакинстват едно такова асемблиране на автомобили. Без значение дали говорим за електромобили или конвенционални такива, защото скоро няма да има разлика“

„Голямата цел за България през 2018 трябва да бъде привличането на такъв инвеститор. Това е нещо, което отдавна не е новина в някои страни от региона“, категоричен бе събеседникът в предаването, давайки пример с изключително успешната колаборация между Словакия и Jaguar Land Rover.

В разговора бяха обхванати и темите за бъдещето на автомобила като цяло.

Обречен ли е двигателят с вътрешно горене и автомобилите, управлявани от човека?

Последни новини
Още от Клуб Investor