Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Инвестицията в умно осветление в рамките на статистическата грешка

Красимир Генов и Живко Калотов, предприемачи от IoTNET и IoT Solutions, Клуб Инвестор, 09.12.2017

IoTNET и IoT Solutions разработват иновация за умно осветление, която позволява устройствата да работят автономно над 10 години без необходимост от захранване. Това коментира предприемачите от IoTNET и IoT Solutions Красимир Генов и Живко Калотов в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков. 

Инвестицията в улично осветление е малка като размер. Това е един парадокс, тъй като с трансформиране на уличното в умно осветление се спестяват впоследствие между 25-30% от разходите, коментираха още те. 

"За да направим умни около 1 хил. лампи, инвестицията е в размер на 60-80 хил. лева при месечна такса от няколко стотин лева за обслужване на платформата"., сподели Генов. "Тази сума трябва да бъде разпределена в период от 10 години, което прави цената доста изгодна", допълни Калотов. "В сравнение с бюджета на общината тази инвестиция е рамките на статистическата грешка", отбелязаха още Генов. 

Умен град се вижда като нещо в бъдещето - това е най-голямата бариера. Хората не разбират, че те вече го имат, коментираха още предприемачите.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor