Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Стартъп наградите - положителен пример, вдъхващ надежда на начинаещите

Деница Симеонова и Питър Ковач в Клуб Инвестор, 25.11.2017

Снимка: Central European Startup Awards Снимка: Central European Startup Awards

Положителният пример на печелившите компании дава идея, искра и надежда за другите, които се чудят дали да започнат свой бизнес и в каква сфера. Това каза Деница Симеонова, изп. директор на ABLE България (Асоциация на българските лидери и предприемачи), в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Симеонова гостува, заедно с Питър Ковач, съосновател на Global Startup Awards, по повод раздадените само преди дни в София призове Central European Startup Awards, част от глобалните награди.

"Понякога и малка иновация при вече съществуващ продукт или идея отваря напълно нов пазар и нова възможност за правене на бизнес. Повечето от идеите, коти отминават през нашата асоциация не са гениални. Те променят нещо много малко в съществуващ продукт или услуга и по този начин успяват да го продадат по-добре или да го направят много по-полезен", каза Симеонова.

Финалът на стартъп наградите за Централна Европа отличи най-добрите стартиращи фирми в 12 категории, обясни изп. директор на ABLE България. "Победителите, които определихме продължават догодина в Китай на глобалния формат - Global Startup Awards". 

"Цялостната концепция за създаването на конкурса бе, че в света на стартъпите всички гледат към глобалните хъбове, като Лондон и Сан Франциско, но в същото време пропускаме една възможността да опознаем съседите си. Решихме, че можем да създадем страхотна възможност за опознаване и съдействие, като съберем стартъпите от региона на един конкурс", каза от своя страна Питър Ковач. "Няма финансова награда, но стартъпите получават, освен славата, невероятни награди от нашите спонсори, билети за конференции в цял свят, както и възможност да се състезават в някои категории на глобално ниво". 

Трудно е да се сравняват отделните държави, защото е трудно да бъдат сравнявани идеи, каза още Ковач, но подчерта, че на регионално ниво България е излъчила трима от общо 12 победители, което трябва да се счита за голям успех.

"Много е модерно да имаш стартъп, но преди да опитате, по-добре отидете и си намерете работа, защото ако не сте сигурни дали ще можете да се справите... Това е истинска въртележка, пълна с много трудни моменти. Определено ви е нужна идея и за да достигнете до тази идея трябва да имате опит и да изградите връзки. Научете неща за живота и след това, в един момент, можете да достигнете в нещо нишово, което да превърнете в бизнес", препоръча Ковач. 

Стартъп екосистемата е нещо много вълнуващо, защото свързва хората, каза още гостът. 

Как са били отсети компаниите, определени за печеливши? Кои са стартъпите, които са отличени? Нужно ли е да имаш много пари, за да стартираш своя собствена компания? Може ли инвестицията да дойде "на голо поле"? Как изглежда предприемаческата екосистема в Унгария? 

Последни новини
Още от Клуб Investor