Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Тръмп може да разчита на Китай за решаване на проблема със Северна Корея

Димитър Гърдев, международен анализатор, Клуб Инвестор, 18.11.2017

Американският президент Доналд Тръмп може да разчита на диалогична позиция от страна на Китай за разрешаване на проблема със Северна Корея. Това коментира международният анализатор Димитър Гърдев в ефира на Клуб Инвестор с Ивайло Лаков. 

По думите му Тръмп успя да постигне това, което беше заявил преди да стане президент, а именно - да преустанови действията на Транстихоокеанското споразумение. "Това, може би, е единственото нещо, което успя да изпълни за тази една година", допълни той. 

Посещението на президента Тръмп в Япония, Южна Корея, Тайланд беше под сянката на системите за противоракетна отбрана и повишаване на ролята на САЩ като военна доминанта в този регион, обясни Гърдев. Това безпокои Китай и обяснява защо страната тръгна към диалогичност по отношение на Северна Корея, както и защо ще бъде посредник в разговорите между Северна Корея и САЩ, добави анализаторът.  

Гостът коментира още задълбочаването на военното сътрудничество между държавите в ЕС. Можем ли да кажем, че единна европейска отбрана би означавало началото на края на НАТО?

Вижте още във видеото

Последни новини
Още от Клуб Investor