Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Няма да пуснат България в еврозоната без гаранции за ефективно правоприлагане

Стойчо Стойчев в Клуб Инвестор, 11.11.2017

Проблемите, свързани с членството на България в еврозоната са много и може би най-същественият е, че в България върховенството на правото е компрометирано в очите на някои европейски държави. Те няма да допуснат България в еврозоната, докато не се гарантира ефективното правоприлагане и докато публичните регулации не започнат да действат така, както действат в една средностатистическа държава, членка на еврозоната. Това каза политологът Стойчо Стойчев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

От срещата на Жан-Клод Юнкер с Бойко Борисов и произтеклите след това теми "най-фрапантна бе заплахата за Европа от война и идеята да се ускорява превъоръжаването, да се дислоцират части", а това са "малко прибързани и изобщо несъстоятелни мерки", защото "реални военни заплахи не смятам, че съществуват", каза още гостът. 

По думите му другата важна тема, която излезе на дневен ред бе ускорената евроинтеграция на Западните Балкани. "Хубаво е това да бъде приоритет за България, защото е полезно за страната ни. Но какъв е ресурсът да се работи активно по тази тема е друг въпрос".

"В момента в Европейския съюз няма желание за такава ускорена интеграция на Западните Балкани. Причината до голяма степен е, защото самият ЕС има нужда от реформи, от промяна на политиките и на философиите си. Едва след това може да се говори за някакво разширяване".

Разбира се, и общественото мнение е важно, а виждате, че в различните страни идеята за разширяване не се одобрява от мнозинството граждани, допълни Стойчев. "Но са по-важни другите причини. Те са вътрешноорганизационни за самия ЕС. Ясно е, че той предизвиква някакви кризи - Brexit, проблемът с Каталуния, в които кризи той няма ресурс да действа. За това, първо тези неща трябва да се решат и именно те са в дневния ред на ЕС, а след това трябва да се търси разширяване към Западните Балкани".

Кой има интерес да се води пропаганда против влизането на България в еврозоната? Слаб лидер ли е Доналд Тръмп?

Последни новини
Още от Клуб Investor