Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Българско приложение за електронен подпис и удостоверяване на факти в дигитална среда

Проф. д-р Георги Димитров, Евротръст Технолоджис в Клуб Инвестор, 11.11.2017

Електронната идентификация е нещо, от което имат нужда не само бизнесите, но и държавата. Това каза проф. д-р Георги Димитров, Евротръст Технолоджис, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulagria с водещ Ивайло Лаков.

Българското приложение, което вече е разработено, позволява полагане на електронен подпис, който се създава в много криптирана, сигурна среда, до която никой няма достъп, обясни гостът. Той обясни, че подписът се полага с електронно устройство, мобилния телефон, който всеки притежава. "Това решава проблемите и неудобствата, които дават т.нар. подписи на флашки, които, за да се използват, човек трябва да имат на разположение компютър, трябва да се инсталира драйвър, четец и съществува зависимост от браузър. Има необходимост от знания и умения, които обикновено потребителите нямат". 

"Това е изцяло ново поколение електронна идентификация, електронно подписване и електронно връчване на съобщение и е изцяло българска разработка, създадено от българска компания, български момичета и момчета. В такъв мащаб реализирано подобно решение няма аналог в Европа. Системата за идентификация през всякакво устройство на биометрията на лицето и сравнение с данните от личната карта е единствената сертифицирана система в света, която дава същата степен на сигурност като личното явяване". 

Амбициите на компанията са да разгърне дейността си първо в Европа, а след това и в световен мащаб, допълни Димитров. "Услугата е универсален инструмент. Удостоверителната услуга на Евротръст за удостоверяване на факти в дигиталната среда, като идентификация, подписване, връчване на съобщение, са универсално признати с целия ЕС".

Как точно функционира системата за полагане на електронен подпис чрез електронното приложение на Евротръст? Колко души работят в компанията? 

Последни новини
Още от Клуб Investor