Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Кои са предизвикателствата на Бюджет 2018

Любомир Дацов в Клуб Инвестор, 28.10.2017

Любомир Дацов, финансист, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, финансист, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Виждам една малко по-разхлабена политика, защото съм от хората, които гледат от макрониво. Това каза финансистът Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomerg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Гостът коментира проектобюджет 2018, в който се откроиха три основни приоритета - образование, здравеопазване и отбрана и сигурност. 

"Политиците се опитват да изпращат послания от типа на: "Ние се опитваме да се грижим за еди-кой-си". В случая за мен е важно не някой да се грижи за мен, а аз да мога да се грижа за себе си. Всъщност това е важно и за огромната част от хората и бюджетът трябва да може да създава такива условия". 

"Въпреки че се увеличават данъците, това трябва да се каже, макрорамката стои", подчерта Дацов. "Правителството се придържа към обещанията си и ако оставим настрана изменението в акцизите и изменението в социалните осигуровки, другите неща са минорни". 

Големият проблем не е с приходната част, въпреки че има определени резерви, обясни финансистът. "Проблемът е с разходната част, където има бюджетна експанзия за следващата година, спрямо очакваното изпълнение на бюджета за тази година. Увеличението ще бъде с 12,8%, което е над двойно увеличение на планирания икономически номинален растеж, който е около 6%".

 

Последни новини
Още от Клуб Investor