Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Трансформации и перспективи на българската икономика

Георги Стоев, икономист, в Клуб Инвестор, 14.10.2017

Георги Стоев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Стоев, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Реалният ръст расте, но номиналният ръст на икономиката на България не се променя и дори леко се свива. Това каза икономистът Георги Стоев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Това е игра с инфлацията. Явно има очаквания за промяна в дефлатора, който се използва при БВП. Това, което е важно за бизнеса, както и за фискалното планиране на държавата, е, че независимо от ръста в реално изражщение (ние произвеждаме повече машини, оборудване, кашкавал и лютеница), но парите, които се създават и въртят в икономиката, не се увеличават с по-бързи темпове". 

Това е важно, когато човек се прави плана за следващата година да няма изненади, защото трябва да се имат предвид номиналните числа, подчерта гостът. "Това е особено важно за консервативното планиране на бюджета, при който голяма част от облагането е чрез косвени данъци. Те са върху стойността на стоките. А стойността на стоките расте с по-малки темпове, отколкото през 2016".

Нямам нищо против да скачат заплатите на държавната администрация - навсякъде, където се плаща с бюджетни пари, но винаги съм твърдял, че това трябва да става за сметка на ръст на тяхната производителност, каза още събеседникът. "Това означава, че една и съща услуга, която получават гражданите трябва да се създава или доставя от по-малко на брой хора". 

"Ако има ясна административна реформа, която да съкрати необходимия трудов ресурс, спестеното ще трябва да се насочи към тези, които остават да създават тази стойност".

Доста процеси могат вече да се дигитализират и автоматизират. 90% от общуването на гражданите с администрацията се свежда до "10-15 рутинни неща", каза гостът. "Ако нашият фокус се сведе до тези неща "лелките на гише" буквално ще изчезнат". 

Как може да бъде споделян "паразитния персонал" в администрацията? Може ли да се аутсорсват към частния сектор дейности като например стопанисване на архиви? Каква промяна ще донесат блокчейн технологиите?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Клуб Investor