Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ако АЕЦ Белене заработи след 10 години ще бъде точно навреме

Проф. Атанас Тасев в Клуб Инвестор, 14.10.2017

Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Различните видове енергия не се конкурират, а без базова енергия енергийна система не може да съществува. Така че независимо от всички проблеми, които се случиха,  АЕЦ Белене си идва точно на мястото, защото тази електроцентрала  ще започне да действа точно след 10 години. Това каза енергийният експерт проф. Атанас Тасев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. Тасев гостува в студиото по повод предварителната информация за анализите и препоръките на БАН във връзка с АЕЦ "Белене".

"Аз съм привърженик на балансираната енергийна система, защото преди 89 година беше перфектно балансирана - 40% ТЕЦ, 40% - атомна и 40% водноелектрически централи. Сега системата не е балансирана. Моята теза е, че отделните видове електроенергия не се съревновават. АЕЦ е базова енергия, ТЕЦ са базова и подвърхова, а възобновяемите източници, знаете какви са проблемите, трябва да бъдат компенсирани с допълнително изграждане на газовотурбинни модули". 

Този доклад е първото сериозно навлизане на науката в българската енергетика след 10-15 годишно прекъсване, коментира гостът. По думите му задачата на БАН е шорока. "БАН трябва да направи един цялостен анализ на ситуацията в региона, да направи определени прогнози и предложения, не само за ядрената енергетика, но и за термоцентарлите. Защото проблемът с тях стои много по-остро след решенията взети в Париж. Едновременно с това трябва да даде и опорни точки за новата енергийна стратегия на България".  

"При ръст на БВП задължително се изисква и повече енергия. Компенсаторният механизъм е намаляване на енергийния интензитет. Проблемът е, че ние извадихме вече почти всичко, което е енергийно интензивно. В някои от прогнозите на БАН, които предварително видях, зависимостта е линейна - ще има трайно търсене на електроенергия. Но основният аргумент да се вкара ядрената мощност е, че тя вече отива не в позицията, за да покрие растящото енергопотребление, а като заместваща мощност. Защото ние, искаме или не искаме, през следващите 10 години или ще намалим режима на действие на действащите термоцентрали, или просто ще ги затворим". 

Чрез строеж на АЕЦ Белене няма ли да се увеличи геополитическата зависимост на България от Русия? Каква ще бъде ролята на ядрената енергетика в бъдеще в световен мащаб?

Очаквайте видео с целия коментар. 

Последни новини
Още от Клуб Investor