Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Кюрдистан и Каталуния имат еднаква цел, но различни мотиви

Валери Рачев, експерт по сигурността, Клуб Investor, 07.10.2017

Кюрдите се опитват да се измъкнат от една фалирала държава - това е есенцията на тяхното усилие. Това коментира експертът по сигурността Валери Рачев в ефира на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Те няма какво повече да получат от тази държава. Те предпочитат да вземат ресурсите в свои ръце и да се управляват сами, отколкото да делегират управлението по демократичен път на друга централа“.

От друга страна експертът посочи, че в Каталуния желанието за независимост е продиктувано от мисленото „Да, ние сме добре, но сами бихме били още по-добре“.

„Това са различни парадигми, независимо че някъде по средата им стои референдума за независимост, но движещата сила е доста по-различна“.

Рачев обясни, че измъкването от фалиралата държава изисква огромно усилие.

По думите му главният проблем за Кюрдистан е, че когато обяви независимост, той ще бъде заобиколен от враждебно настроени държави.

„Не мисля, че ще се предизвика военен конфликт във Кюрдистан. Ако беше толкова лесно, досега бойците на ПКК щяха да бъдат унищожени. Щом не са унищожени, значи ситуацията е съвършено различна“.

Въпросът е, че на една такава държава ще бъдат създавани неимоверни трудности от всякакъв характер, смята той.

„Другият въпрос е, че има консолидация на съседните държави, даже и на международни организации да не застават зад тях, въпреки че имат много малко аргументи за това“.

Според експерта е престъпно е да се мисли, че кюрдският народ няма право на собствена държава.

„Не е исторически аргументирано и не е морално“.

Ще обяви ли Кюрдистан независимост?

 

Последни новини
Още от Клуб Investor