Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Военно решение на севернокорейския проблем би означавало хуманитарна катастрофа

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ, Клуб Investor, 16.09.2017

Може би ще продължи натискът в Корейския полуостров – словесен, дипломатически, търговско-икономически и т.н., но все пак военното решение е неприемливо за всяка една от страните, която има отношение към проблема там. Това коментира проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ и експерт по азиатските въпроси, в ефира на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

По думите му и Китай, и Русия са твърдо за неразпространението на ядрено оръжие, тоест те са за денуклеаризация на Корейския полуостров.

„Несъмнено КНДР зависи до голяма степен от търговските отношения с Китай и Русия. Но в никакъв случай не може да се смята, че КНДР е функция на някоя от тези страни. Те са за поддържане на статуквото такова, каквото е в момента“.

Проф. Наков смята, че разрешаването на проблема по невоенен начин означава шестстранен формат на преговори – Китай, Русия, Северна Корея, САЩ, Япония, Южна Корея.

„Военно решение би означавало гигантска хуманитарна катастрофа с регионален или дори планетарен мащаб“.

Напрежението на Корейския полуостров отклонява ли вниманието от аспирациите на Китай към териториите в Южнокитайско море?

 

Последни новини
Още от Клуб Investor