Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Износът е локомотив на българската икономика

Евгений Кънев, управляващ партньор в Маконис, Клуб Investor, 16.09.2017

Влизането на България в Шенген от гледна точка на бизнеса би било позитивно. Но едва ли ще промени нещата драматично, по-скоро ще се намали политическият риск на България от гледна точка на инвеститорите в страната. Това каза Евгений Кънев, управляващ партньор в Маконис, в ефира на предаването „Клуб Investor“ с водещ Ивайло Лаков. 

„Не мисля, че това ще има толкова голямо значение директно за бизнес средата в България. Но Шенген ще ни отвори пътя към еврозоната, а преди това към банковия съюз“.

Кънев коментира и позитивните данни за българската икономика, които според него са нещо нормално.

„Обратното би ме учудило, защото през последните 2 години се наблюдава чувствително подобрение в бизнес климата на еврозоната, на ЕС и пазарите. Имайки предвид факта, че 70% от нашия експорт, който пък представлява 70% от БВП, е към тези пазари, се очаква и той да се увеличи“.

По думите му с нарастване на търсенето на тези пазари, се увеличава и нашият износ. Като благоприятен фактор за износа ни Кънев посочи сравнително ниските цени на петрол и газ.

„Ние сме почти 100% вносител на тези суровини и те изключително много влияят на конкурентоспособността на нашите стоки, които изнасяме. Съответно тези благоприятни фактори общо взето са по посока нарастване на износа“.

Той обясни, че всички тези данни са добре и биха били още по-добре, ако нямаше проблеми на вътрешния пазар, които са свързани с обществените поръчки, с катализирането на цели сектори, слабата конкурентоспособност, високата цена на енергията за някои от секторите.

„Така че има много какво да се прави, за да стане ръста вместо 3% /което е общо взето минималният растеж за добро управление/ примерно 6%. Тогава можем да кажем, че сме наистина добра икономика. В момента сме временно добре представяща се икономика“.

Кънев подчерта, че според данните износът е локомотив на българската икономика. Но и побърза да добави, че все пак имаме да догонваме страни като Чехия и Унгария.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor