Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Познаването на потребителската база – ключът към успешния бизнес

Емануела Шахинян и Ивайло Цаков, съоснователи на Dialogical, Клуб Investor, 09.09.2017

Data Driven маркетингът е посветен на познанието за потребителя. Анализът на данни, който предоставяме на клиентите си, позволява доста задълбочено опознаване на потребителската база, вадене на изводи за нейното бъдещо поведение.

Това заяви в студиото на „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков съоснователят на Dialogical Емануела Шахинян. Гост в студиото бе и другият съосновател на компанията Ивайло Цаков.

Как функционират продуктите, базирани на Data Driven маркетинга? „Те тръгват от самия бизнес анализ на организацията, идентифицирането на източниците на данни, обединяването на тези данни, което изгражда една доста обстойна IT инфраструктура. Анализът на тези данни се извършва посредством редица математически модели. И това, в което бизнесът е най-често фокусиран днес - „Next Best Offer”, т.е. какво е най-добре да се даде на всеки от клиентските сегменти, които аналът на данни е отделил", каза още Шахинян. 

„Накрая следва операционализацията на изводите от анализите на данни – Data Science моделирането, което ние правим посредством различни софтуерни приложения", допълни тя. 

По думите на Ивайло Цаков българският бизнес използва Data, но преимуществено като средство за създаване на отчетност, а не като инструмент за развитие на бизнеса.

Фокусът на разговора бе насочен и към конкретният продукт на Dialogical, разработен на базата на data driven маркетинга – Theoremus.

„Theoremus е платформа с математически модели, по която могат да се строят аудитории по, например, демографски признаци, за които могат да разберат всичко или максимално много. Разработен е един много обширен въпросник от неколкостотин въпроса върху представителна за България извадка – градско население от 16 до 65 години.

Кои са клиентите на продукта - „Това са самите брандове, рекламодателите. От друга страна, клиент е и бизнесът, работещ за тях – рекламните и медийни агенции. Защото това са хората, които трябва да използват Data Driven маркетинга, за да построят концепция или да направят един продукт, знаейки с какво той ще е интересен за хората“, обясни Цаков.

Целия разговор вижте във втората част на видеото!

Последни новини
Още от Клуб Investor