Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Как автономните автомобили ще променят бъдещето

Калоян Желев в Клуб Инвестор, 26.08.2017

До момента, в който автономните автомобили ще бъдат повече от пилотираните, ще минат не 5 или 10 години, а ще отнеме поне едно или две поколения. Това каза автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"Този процес ще бъде управляван изключително внимателно от човека. По тази причина това ще бъде процес, който съвсем естествено ще бъде приоритет за по-развитите общества, които имат по-развита инфраструктура. Тя може по-лесно да бъде адаптирана за нуждите на автономния транспорт. В този процес ще има фази и етапност". 

Повод огромните промени в телекомуникациите и дали можем да очакваме толкова бързо навлизане на автономните автомобили, както се случи с мобилните телефони, гостът каза, че не трябва да се забравя, че телекомуникационната структура е по-лека отколкото пътната. "Хардуерът на пътната инфраструктура е по-твърд и изключително скъп".

"Интеграцията на автомобилите в инфраструктурата в сегашния й, познатия й вид, е толкова дълбока, взаимовръзките са толкова сложни, че преминаването към автономизиране на процеса ще има изключително много странични ефекти, които също трябва да бъдат управлявани. Това увеличава сложността на процеса. Не е въпрос само на технология и инфраструктура, но и на промяна на обществените отношения".

 

Последни новини
Още от Клуб Investor