Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

IPO от 200-300 млн. би решило казуса с малкото компании и играчи на БФБ

Камен Колчев, главен изп. директор на Елана Финансов Холдинг, Клуб Investor, 19.08.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

8-годишният връх на SOFIX е едно добро начало. Смятам, че индексът има потенциал за далеч по-голям ръст от това, което показа. Но това е едно добро начало и то има своите причини.

Това коментира гостът на Ивайло Лаков в предаването „Клуб Investor” - главният изпълнителен директор на „Елана Финансов Холдинг“ Камен Колчев.

„Миналата година видяхме едно пречупване на мисленето по отношение на пазара. От сирачето, на което никой не обръщаше внимание, той влезе във фокуса на икономиката, на политическите сили“, добави той.

„Иначе казано, тези, които вземат решения, осъзнаха, че работеща икономика без добре работещ пазар няма как да има. И започна да се говори. Дори самото говорене за това, че пазарът трябва да се развива, вече бе достатъчно той да го направи, да се повишат цените, оттам и индекса“, каза още Колчев.

„А и освен да се говори, също така се направиха доста неща. Най-важното е, че в края на миналата година се създаде т.нар. Съвет за развитие на капиталовия пазар, който е орган, който обединява всички заинтересовани страни – КФН, емитентите, работодателите, брокерите, пенсионните дружества, и т.н. Тоест всички, които имат някакво отношение към пазара седнаха на една маса. И първото нещо, което направихме, е да се разберем какво трябва да се направи. Набеляза се една програма от 23 мерки, като някои от тях вече са изпълнени, по голяма част вече се работи. Когато по нещо се работи, резултатите рано или късно идват“, разказа гостът в студиото.

Акцент бе поставен и на проблемите на БФБ – омагьосаният кръг, създаващ се от наличието на малко компании на борсата, което от своя страна резултира в по-слаб интерес от страна на инвеститорите – нещо, заради което пък не идват нови компании.

„Този омагьосан кръг трябва да се разчупи по някакъв начин. Начинът това да се случи е един - да видим голямо IPO от 100, 200, 300 млн. на българската борса. То ще изиграе ролята на локомотив, който ще вкара отново на пазара външните инвеститори и което ще отвори широко вратата за повече листвания на по-малки местни компании“, посочи Калчев.

Очаквайте видео с целия разговор!

Последни новини
Още от Клуб Investor