Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Няма причини за забавяне на икономиката, освен спада на чуждестранните инвестиции

Георги Харизанов, изпълнителен директор на Института за дясна политика, Клуб Investor, 12.08.2017

Единственото основание, което виждам в прогнозите, че до края на годината българската икономика ще бъде белязана от забавяне, е в спада на чуждестранните инвестиции.

Това заяви в „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков изпълнителният директор на Института за дясна политика Георги Харизанов. Коментарът му идва в светлината на излязло по-рано през седмицата проучване на анализаторското подразделение на Fitch BMI Research, прогнозиращо забавяне на българската икономиката, като ръстът на БВП на страната през 2017 ще достигне 3,5 на сто спрямо досегашната прогноза от 3,7 на сто .

„Всички местни бизнеси, които работят в момента, нямат секторни трудности. Като цяло няма сектор, който да влиза в криза и да води до общо намаляване на ръста на икономиката. Туризмът расте, земеделието расте, IT индустрията расте, производството расте, износът ни се покачва с рекордни темпове“

„Така че ако има на какво да стъпи като фундамент подобна прогноза, това е единствено намаляването на обема на чуждестранните инвестиции“

Каква е причината за намаляването на интереса на чуждестранния бизнес към инвестиции у нас?

В продължението на разговора Харизанов направи обстоен анализ на икономическите и политически реалии у нас, както и коментира казуси като въпросителните около зоните от Натура" и опитите на обвинения за фалита на КТБ бивш неин шеф Цветан Василев да получи закрила от американското правителство по закона Магнитски". 

Последни новини
Още от Клуб Investor