Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Реформа в прокуратурата, не толкова нов противокорупционен орган ще реши проблема с корупцията

Д-р Атанас Славов, преподавател по конституционно право в СУ, Клуб Investor, 05.08.2017

Ние очакваме, че една комисия за борба с корупцията ще разреши проблема с корупцията. Всъщност този проблем може да бъде решен от една ефективна прокуратура. Ако нямаме действаща прокуратура и ефективно разследване, можем да създадем и пет комисии като тази, а проблемът с корупцията ще остане неразрешен.

Това заяви в Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков преподавателят по конституционно право в Софийския университет д-р Атанас Славов. Припомняме, че законопроектът за антикорупционен орган, обединяващ в себе си редица служби, е бе обсъден между премиера Борисов и президента Радев, като по-рано тази седмица документът бе представен за обществено обсъждане от правосъдното ведомство.

„Въпросът е управляващите да не използват тази нова комисия като аргумент за това, че прокуратурата не трябва да се реформира. Но аз се опасявам, че точно това ще е аргументът“, коментира още гостът в студиото.

„Поглеждайки програмата на Министерството на правосъдието, където работят много уважавани от мен колеги, там нищо не се казва за реформа в прокуратурата. Дебатът за реформи в обвинението слезе от дневния ред на политиците при положение, че и в доклада на ЕК и в този на европейските прокурори съвсем конкретни препоръки за това“, посочи той.

Гостът в студиото също така направи обстоен анализ на проблемните звена в новия законопроект, можещи да доведат до функционални проблеми, както и посочи позитивите, които все пак са залегнали в проекта.

 

Последни новини
Още от Клуб Investor