Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Политиката по доходите, правена от жълтите павета, вреди на изостаналите региони

Георги Стоев, Industry Watch, Клуб Investor, 29.07.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Разликата между регионите се запазва. Въпреки силната динамика в Южна България София е много по-напред от други градове. И когато започне да се кове национална политика за минимална работна заплата и минимални осигурителни прагове например, ако тази политика се прави с поглед от жълтите павета, това вреди на създаването на работни позиции в населени места, в които най-много има нужда от това.

Това коментира в „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков Георги Стоев от Industry Watch.

„Изостаналите региони ще изостават още повече. От тази гледна точка, дори и намеренията да са добри, те не съвпадат с политически заявените цели да се стимулират икономически изоставащи региони като Видин или Смолян например“, категоричен е Стоев.

Гостът в студиото направи обстоен анализ на икономическите процеси у нас, като също така отправи поглед и към а разразилата се в последните седмици своеобразна война между синдикати и работодатели.

Фокусът на разговора се пренесе и върху изострилият се в последните седмици конфликт между синдикати и работодатели. „Никога не съм бил голям привърженик на тристранния съвет за сътрудничество (т.нар. „тристранка“ между синдикати, работодатели и държава – бел.ред.). Това не е орган избран с избори, а кове политиката по доходите на страната. В синдикатите членуват малцинство от българските граждани, а работодателските организации не представляват интереса на малкия и среден бизнес“, коментира гостът в студиото.

Трябва или не трябва да съществува клас „прослужено време“?

Последни новини
Още от Клуб Investor