Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Красен Станчев: Сивата икономика не е 1/3 от БВП, а максимум 13%

Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ, Клуб Investor, 08.07.2017

Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Красен Станчев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Целият разговор за сивата икономика означава, че държавата има прекалено много функции в икономиката. Сива икономика има само там, където има държавна намеса.

Това коментира в „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков икономистът, основател на Института за пазарна икономика (ИПИ) и преподавател в Софийския университет Красен Станчев.

„Що се отнася до сегментите на сивата икономика, в повечето случаи това са или пряка намеса на държавата, или регулации, които карат хората да ги заобикалят по някакъв начин“, допълни гостът в студиото.

Станчев коментира и изнесените наскоро данни, че делът на сивата икономика у нас е в размер на около 1/3 от БВП. „Тази оценка за около 30% и над 30% беше валидна за България през 1999. Оттогава имаме свиване на сивата икономика и тя в момента в никакъв случай не е 30%, а още по-малко 56%, както я бяха изкарали преди няколко години“, категоричен бе той.

„Максимумът на сивата икономика в България, който измерваме всеки май месец, тази година вероятно ще бъде, без да се смята натуралната размяна, около 13%. И това е горната граница, вероятно сивата икономика в България е по-малка", представи прогнозите си Станчев. 

Защо се получава това значително разминаване в данните – заради различните методики, посочи икономистът. Данните, по които са измерени 30% сива икономика се базират на предчувствие, на усещане за сива икономика, посочи той.

Продължението на разговора в студитото вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor