Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Времето за инвестицията в недвижимост винаги е подходящо

Младен Митов, мениджър в Явлена, Клуб Investor, 24.06.2017

Младен Митов, мениджър в Явлена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Младен Митов, мениджър в Явлена. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Времето за инвестиция в недвижими имоти винаги е подходящо. Въпросът е какви цели и желания имаме. В последните години след кризата пазарът претърпя един катарзис, защото цените се върнаха на едни нормални нива.

Това коментира в ефира на Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков мениджърът в „Явлена“ Младен Младенов.

„Сега пазарът е взел доста поуки от грешките, които бяха направени преди кризата. Това се забелязва в поведението на всички участници в имотния пазар – и инвеститори, и купувачи, и продавачи и банки“, каза още той.

Въпреки положителния тренд цените на имотите няма да стигнат тези от преди кризата, категоричен е гостът в студиото. „Пазарът се промени, мисленето е коренно различно. Да, купувачите са склонни да платят повече, но само за имот който им трябва, който задоволява жилищните им нужди. Такива са 80% от купувачите на жилища са такива. Около 20% купуват с цели инвестиция, но те си правят много добре сметката“, допълни той.

По думите на Младенов възвращаемостта на инвестицията в София и големите градове в момента е около 5-5,5%.

„Инвестицията в имот в момента е на фокус и нека хората, които имат някакви средства, да го направят. Защото глад за добри жилища винаги ще има“, добави гостът в предаването.

В момента в София може да се купи жилище на цена от €500 за кв. метър до €2 500 или €3 000 на кв. метър, посочи мениджърът от „Явлена“.

Какви променливи трябва да пресметне един купувач, преди да пристъпи към придобиване на жилище – колко пари може да отдели, ще разчита ли на банка и до каква степен, има ли спокойствие във времеви план от 15-20 години, в който имотът да бъде изплатен.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor