Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Автопаркът у нас – в плашещо състояние, макар и белязан от някои положителни тенденции

Калоян Желев, автомобилен експерт, Клуб Investor, 24.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гледайки данните за продажби на нови автомобили, виждаме, че растем с един двуцифрен темп. От друга страна, заради наличието на реекспорт, който не личи от тези данни, е трудно да се каже какъв процент от този ръст е консумиран от вътрешното търсене и каква част от него е плод на реекспорта.

Това каза в Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков автомобилният експерт Калоян Желев.

„Данните показват една положителна тенденция. Тя е, че постоянният ръст на автомобилите над 20 години е леко овладян и това най-вероятно се дължи на излизането от регистрация на най-старите коли. Но това, разбира се, не е нещо кой знае колко оптимистично, защото делът на тези автомобили продължава да е над 40%, а това е неприемливо“, категоричен бе той.

„Делът на новите автомобили е сравнително постоянен, а делът на средно старите, между 6 и 15 години, също е отоносително постоянен. Но крайностите говорят за липса на баланс и за бедност. Именно нея трябва да преодолеем, за да решим този пазарен проблем.“, посочи гостът в студиото.

„През последната година дизелът в България надмина бензина. Това е една от другите тъжни пропорции. Предвид средната възраст на автопарка, това означава, че делът на старите дизели расте неконтролируемо. Това е и една от причините за присъдата срещу България за качеството на въздуха. Тази тенденция трябва да бъде овладяна“, коментира експертът.

„Има начини за ограничаване на продажбите на стари автомобили. Трябва да седнем и да помислим къде искаме да стигнем, за да можем да изберем средствата, с които да стигнем до там. А в момента не знаем какво искаме, не сме формулирали национална стратегия. Дори отричаме слона в стаята – имаме грозен и страшен автопарк“, каза още Желев.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor