Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какво значи отпадането на роуминга в ЕС за потребителите

Илия Темелков, гл. редактор на HIComm Magazine, 17.06.2017

Илия Темелков, гл. редактор на HIComm Magazine. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Илия Темелков, гл. редактор на HIComm Magazine. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Цените на разговорите в чужбина от една страна падат, а от друга - не. Темата е многослойна и сложна, дори и за специалистите. Това каза Илия Темелков, гл. редактор на HIComm Magazine, в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"В страните от Европейския съюз роумингът ще бъде на практика безплатен за потребителя. Ще използваме пакета, който имаме в България и в другите страни, които са част от ЕС. За всички останали държави това не важи и няма тези ограничения. Ако пътувате в Македония например, или Сърбия - няма да има промяна". 

Независимо дали притежател на българска карта звъни към номер, намиращ се в момента в друга страна от ЕС от България или се намира в такава европейска държава и звъни на друг номер в тази страна, той ще заплаща според своя тарифен план, изразходвайки минути от него, без да му се начисляват други такси, обясни събеседникът. 

Едно от ограниченията е свързано с това, че ако имате например българска карта, е че трябва да пребивавате по-голямата част от времето в България и операторите правят такава справка на всеки четири месеца, каза още гостът. Това се прави, за да се избегне струпване на абонати в една държава, където операторът поддържа по-ниски тарифи. 

Другото ограничение е в обема данни, като след изчерпване на определени лимити влизат в сила тарифи на мобилния оператор, подчерта Темелков.

Вижте целия коментар във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor