Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Валутният пазар сигнализира за забавяне на икономиката на САЩ

Петко Вълков, Concord Asset Management, Клуб Investor, 10.06.2017

Петко Вълков, Concord Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, Concord Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

През последните седмици доходността на ДЦК в САЩ и еврозоната отбелязват значителни спадове, което до известна степен противоречи на очакванията за повишение на лихвите. Това коментира Петко Вълков от Concord Asset Management в ефира на Клуб Investor с Ивайло Лаков. 

По думите му в същото време фондовите пазари продължават да бъдат изключително стабилни. Фондовите пазари в Европа се представят изключително добре на фона на ускорения растеж на Стария континент, допълни той. 

Пазарите на фиксирана доходност показват, че може да има забавяне на икономическия растеж в САЩ, докато пазарите на акции продължават да твърдят, че икономическият растеж, съответно на печалбите на големите компании ще се увеличат. Този сблъсък на две тези може да бъде проверен чрез валутния пазар, отбеляза финансистът. 

Поглеждайки динамиката на валутния пазар, виждаме силно отстъпление на долара спрямо еврото, което означава, че очакванията за силен ръст на икономиката, съпроводен с увеличение на лихвените проценти в САЩ, вероятно няма да се случи, коментира той. Според Вълков вероятно няма да станем свидетели на три увеличения на лихвите в САЩ, а през следващата година икономическият растеж може да се забави.

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor