Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Изолацията на Катар няма потенциал да се превърне в горещ военен конфликт

Валери Рачев, експерт по сигурността, Клуб Investor, 10.06.2017

Валери Рачев, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Валери Рачев, експерт по сигурността. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Катарската изолация няма потенциал да се превърне в горещ военен конфликт. Това коментира експертът по сигурността Валери Рачев в ефира на Клуб Investor с Ивайло Лаков. 

Дългосрочната стратегическа цел на САЩ за постигне на баланс в Близкия изток е разгром на Ислямска държава, прекратяване на държавното финансиране на тероризма и екстремизма от страна на сунитските режими и блокирането на Иран, коментира още той. 

По думите му отношението на Доналд Тръмп по време на първата му визита в чужбина показва направлението на основните американски амбиции. "Те очевидно не представляват сблъсък с Русия заради Европа или с Китай заради Тихоокеанска Азия. Основният сблъсък за тази администрация очевидно ще бъде Иран", подчерта Рачев. 

Срещата в Рияд беше израз на пакетиране на арабския сунитски свят в същата схема, която описва стратегията на Обама, посочи експертът. "При бившия американски президент обаче тя е на двустранна основа, докато Тръмп иска да събере първо сунитските държави и след това да води политика срещу Иран и Ислямска държава", каза той.

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor