Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

ЕС търпи последиците на конфликтите в Близкия изток

Мартин Табаков, политолог, Клуб Investor, 10.06.2017

Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мартин Табаков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейският съюз изостана от процесите, които протичат на геополитическата сцена, но в същото време в най-голяма степен търпи последствията от конфликтите в Близкия изток. Това коментира политологът Мартин Табаков в ефира на Клуб Investor с Ивайло Лаков. 

Ситуацията на Катар е много специфична, коментира той. "От една страна, тя трябва да следва сунитската рамка, налага от Саудитска Арабия, но в следващият момент има преки икономически интереси, свързани и с Иран", отбеляза политологът. По думите му това, което се случва в момента с Катар - опитът за дисциплиниране на страната еднозначно да се завърне в сунитския лагер, поставя въпроса дали ще бъде постигната търсената цел. 

Според Табаков изолацията на Катар по земя, въздух и море ѝ оставя само една опция, а именно - търсене на по-голямо сътрудничество с Иран. "Иран заяви, че има готовност до 12 часа да докара в Катар стоки от първа необходимост", посочи той. "Основната търговска линия на Катар е със Саудитска Арабия и в момента, в който тази граница между двете държави бъде затворена, ще има много силен дефицит на всякакъв тип стоки от първа необходимост", обясни политологът. 

Вижте повече във видеото:

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor