Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ще съумеят ли Германия и Франция да намерят общ икономически език

Проф. Ганчо Ганчев, ЮЗУ, Клуб Investor, 13.05.2017

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проевропейските идеи на Макрон действително в някаква степен ще се сблъскат с политиката на рестрикции, налагана от Германия.

Това заяви в предаването „Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков преподавателят по финанси и икономика в Югозападния университет проф. Ганчо Ганчев.

Макрон твърди, че идеите му не са нито леви, нито десни,. Но фактически това е един опит във Франция да бъде приложен скандинавския модел. Това означава на пазара на труда да бъде допусната по-голяма гъвкавост, по-голяма възможност за работодателите бързо да освобождават работна сила в зависимост от потребностите на пазара. А ако индивидът изпадне от пазара, веднага държавата го поема със сравнително високи компенсации за безработица и възможности за преквалификация“, коментира гостът в студиото.

Това влиза в голямо противоречие със създалия се във Франция модел на тристранно регулиране, който предполага силна роля на профсъюзите, централизиране на преговорите във връзка с работната заплата, както и сериозно държавно участие“, добави проф. Ганчев.

Германия беше изтръпнала какви ще бъдат резултатите от изборите във Франция, защото евентуална загуба на Макрон би означавала разпад на ЕС и на целия този модел, който отдава големи предимства на Германия. Затова германците сега са склонни на отстъпки“,каза още той.

Очаква се едно известно отстъпление от тази политика на бюджетни ограничения (от страна на Берлин – бел.ред.), тъй като това, общо взето, не докара Европа до много добро положение“, прогнозира професорът.

Обстойна дисекция на темата вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor