Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ще ескалира ли напрежението около Северна Корея

Д-р Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ, 22.04.2017

Д-р Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Евгений Кандиларов, политолог и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-твърдата външна политика на Белия дом спрямо страните в Азиатско-тихоокеанския регион се разглежда като възможност за извличане на политическа полза за стабилността на самия президент. Това коментира политологът и преподавател в СУ д-р Евгений Кандиларов в предаването Клуб Инвестор с Ивайло Лаков. 

По думите му страните, които са изложени на най-сериозен риск от ескалиране на напрежението около Северна Корея, са Япония и Южна Корея. 

Политологът коментира и новините около срещата на държавните лидери на САЩ и Китай. Според него Китай има желание да посредничи в омиротворяване на региона, същото нещо, което показва като намерение и Русия.  

Позитивното решение от гледна точка на отношенията САЩ -Китай е двете страни да седнат на масата на преговорите, смята преподавателят.  "Още в началото на 90-те години по повод влизането на Северна и Южна Корея в ООН са сформирани т.нар. шестстранни преговори между Русия, Китай, Северна Корея, Южна Корея, Япония и САЩ. Прогрес по казуса, свързан със Северна Корея, би могъл да бъде постигнат в рамките на този формат", смята д-р  Кандиларов.

Вижте повече във видеото:

Последни новини
Още от Клуб Investor