Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Борисов – циркулиращият в широкия диапазон между Орбан и Меркел

Проф. Анна Кръстева, НБУ, Клуб Investor, 15.04.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Ситуацията пред кабинета „Борисов 3“ е уникална. Пенсионната реформа е до голяма степен един политически театър. Истинските залози са от друг характер. Вдигането на пенсиите е една имиджова операция, насочена към две таргет групи – българската общественост и електорат и ЕС. Пред електората трябва да се покаже колко загрижени за пенсиите са Патриотите и колко вече са загрижени и от ГЕРБ.

Това заяви в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков политологът и преподавател в Нов български университет проф. Анна Кръства.

„Големият политически залог е двуцентровото разпределение на властта. Това е новото в третия кабинет на Борисов. Става въпрос за президента, който ясно се утвърди като нов център на властта. Радев се стреми към образа на „българския Орбан“, каза още тя.

„Парадоксът е, че големият лидер Борисов, който доминира българската политическа сцена вече толкова много години, той, старият на това лидерско поле, трябва да се съобрази с новия, който дойде, а не обратното“, допълни тя.

„Досега цялото лидерско поле, чисто институционално, беше заето от фигури, нямащи мащабната амбиция да се превърнат във втори властови център. Борисов се колебаеше в широката палитра между Орбан и Меркел. Той непрестанно играеше двата образа“, добави проф. Кръстева.

Вижте целия разговор (в края на първото и началото на второто видео):

 

Последни новини
Още от Клуб Investor