Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Кой налива масло в огъня около Северна Корея

Проф. Нако Стефанов в Клуб Инвестор, 08.04.2017

Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ Св. Климент Охридски. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Вече е безспорно, че Северна Корея има ядрено оръжие, а с опитите, които проведоха в последно време е ясно, че имат и носители. Те твърдят, че могат да достигат не само Аляска, но и вътрешността на САЩ. КНДР разви сериозен потенциал. Това каза проф. Нако Стефанов, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"В никакъв случай не може да се каже, че Пхенян е сателит на Пекин. Северна Корея води една самостоятелна политика, която не съвпада с много от нещата, които иска Пекин. Китай не е доволен от обострянето на напрежението, което доведе до разполагането на системата за противоракетна отбрана. Руската федерация също изказа недоволство по този повод".

САЩ заяви във връзка с ядрените опити, че е възможно на Южна Корея и на Япония да се дадат ядрени оръжия и Русия реагира остро, защото е против да се разпространява ядреното въоръжение отвъд сегашното положение, обясни гостът. По думите му туширането на напрежението минава през ново разгръщане на т.нар. шестстранен контакт - "КНДР и Република Корея, от друга страна са Руската федерация и Китайската народна република и третата САЩ и Япония".

"Този шестстранен формат трябва чрез преговори и компромиси да върви към решаване на въпросите, защото става дума за ядрени страни. Едва ли може по някакъв друг начин да се случат нещата, за да се гарантира мира, целостта и независимостта на всяка една от участващите страни. 

"Пекин ще брани до последно Северна Корея", подчерта Стефанов. "Ще ги критикува, няма да е съгласен с определени политики, но ще ги брани. Още повече, че Руската федерация и Китай смятат, че и КНДР в определен смисъл има право, защото не трябва да се забравя, че непрекъснато вървят учения на САЩ в Южна Корея, в които определената цел е "нанасяне на удари върху ядрени инсталации". Всяка страна има своите аргументи и единственият начин на решение, с минимална загуба за човечеството, това е чрез преговори, взаимни компромиси и ясно гарантиране на ненарушимостта на създадените след края на Корейската война граници".

"За жалост обаче няма такава готовност за преговори и това е проблема", категоричен бе гостът. 

Защо напрежението в Южнокитайско море вече не е толкова горещо и каква беше геополитическата промяна, която потуши огъня?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor