Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

50 млрд. евро годишно губи ЕС от ДДС

Биляна Гяурова-Вегертседер в Клуб Инвестор, 08.04.2017

Биляна Гяурова-Вегертседер, Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Биляна Гяурова-Вегертседер, Българския институт за правни инициативи (БИПИ). Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Политическите и юридически възли в правосъдната система в България и ЕС, както и проекта за създаване на общоевропейска прокуратура, която да разследва измами, свързани със структурните фондове на ЕС, подкрепиха 16 държави, включително и България, коментира Биляна Гяурова-Вегертседер, Българския институт за правни инициативи (БИПИ), в предаването "Клуб Инвестор" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков. 

"50 млрд. евро годишно са загубите, които търпи бюджетът на ЕС от ДДС, а други 500 млн. евро са загубите от финансови измами, свързани с различните фондове на ЕС".

Фактът, че има споразумение за създаване на такава прокуратура, не означава, че структурата вече е създадена, а че тези 16 държави започват по-интензивно сътрудничество по изграждането на тази прокуратура, обясни гостенката. "Това е процес, стартирал през 1997 година, когато за пръв път се заговоря за такова единно звено. Разговорите стават по-интензивни от 2013, когато вече има предложение за създаване на регламент".

Една от основните неясноти около създаването на европейска прокуратура е свързана със структурата на този орган, каза още Гяурова-Вегертседер. По думите й единият вариант включва по-централизиран модел, в който има един европейски главен прокурор и четирима заместници. При този модел всяка държава трябва да отдаде" правомощия през ЕС да се разследват престъпления, накърняващи финансовите интереси на съюза, но от друга страна ще се избягват недостатъците на местните съдебни системи.

Другият модел, не толкова централизиран, е колегиум, като всяка държава-членка ще има свой представител-прокурор и процедурите ще се случват не толкова на ниво ЕС, а на ниво държави, допълни гостенката.

Освен желание за по-сериозен обмен на информация, решението за създаване на европейска прокуратура показва и, но от друга страна показва един от вариантите че Европа вече на практика върви на различни скорости. Между тези 16 държави ще има по-висока степен на интеграция в сравнение с останалите".

Правят ли се стъпки напред в българската съдебна система чрез използването на европейска експертиза? Как се развива процедурата по избор на Висш съдебен съвет?

Вижте целия коментар:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor