Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Председателството ни на ЕС – аутсорсинг към Брюксел или шанс за реална промяна

Илия Лингорски, финансист и бивш зам.-министър на финансите, Клуб Investor, 18.03.2017

Снимка: Bloomberg TV България Снимка: Bloomberg TV България

Първото, което ме обезкуражава е, че ние не виждаме в председателството си възможността, която то ни дава. Ние искаме да го „аутсорснем“ на Брюксел ако може, но това не е само български феномен и проблем, това е доста типично за Източна Европа. Мисля, че България тръгна с много нереалистични и повърхностни приоритети в подготовката на председателството си още преди месеци. Тези приоритети днес вече не са актуални – основният приоритет оттук нататък за ЕС е общата защита, общата отбрана. Това каза в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков финансистът и бивш зам.-министър на финансите Илия Лингорски. Разговорът в студиото обхвана шансовете, произлизащи за страната ни от предстоящото българско председателство на ЕС. 

„По време на българското председателство ще бъдат договорени два много важни процеса. Единият е Brexit, за който много малко знаем как ще се развие дотогава. Другият е финансовата рамка за следващите 7 години. Българските правителства досега винаги са разбирали, че ЕС за България е усвояване на еврофондове – единствената политика, кохезионната такава, към която те са се концентрирали. Смятам, че тази кохезионна политика по-най-бързия начин трябва да бъде елиминирана в ЕС като цяло. Тя в никакъв случай не е полезна, не заради начина, по който се разпределят парите, а заради това, че е неадекватна пред предизвикателствата, пред които ЕС е поставен“, добави гостът в студиото.

„България има много съществена възможност да допринесе за целия ЕС по начин, по който това да подпомогне ускоряването на икономическото, социално, индустриално и технологично развитие у нас“, каза финансистът.

„България има съществени вътрешни демографски проблеми, свързани с изтичането на много хора. Имаме проблем и с това, че производителността на труда не расте, нищо, че усвояваме европейски средства. В България трябва да се случи нещо друго като икономическа политика освен усвояването на средства за магистрали и инфраструктура, която е необходима, но не може да бъде центъра на визията за развитието на страната. Както в миналото, така и сега, това би било разковничето, което наистина може да даде конструктивна роля на държавата, без тя да корумпира икономическите дейности и да създава олигархия, и да й позволи да намери функцията си в ЕС. Защото ако не си я намерим, някой друг ще ни я намери и тя ще бъде много незавидна“, коментира още Лингорски.

Целият разговор вижте във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor