Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

В каква посока се движи Европа

Д-р Вихър Георгиев, юрист и преподавател в СУ, Клуб Investor, 28.01.2017

Д-р Вихър Георгиев, юрист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Вихър Георгиев, юрист и преподавател в СУ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Какви са политическите рискове пред ЕС? Какво да очакваме от президентските избори във Франция, Холандия, Германия? Как вървят преговорите за излизане на Великобритания от ЕС? Тези и други въпроси коментира юристът и преподавател в СУ д-р Вихър Георгиев в предаването Клуб Investor с Ивайло Лаков. 

Лидерът на френската крайнодясна партия "Национален фронт" Марин Льо Пен води в надпреварата за президентските избори във Франция, но нейната победа не е най-вероятният сценарий, смята юристът.

По думите му речта на британския премиер Тереза Мей показва, че тя все още няма ясен план какво иска да постигне. "Нейният проблем сега е да се опита да убеди депутатите в английския парламент, че тя има план и този план е добър за Великобритания. За момента тя не е направила това.", обясни той. 

Според д-р Георгиев твърд Brexit е много малко вероятна хипотеза, тъй като това би било аварийна спирачка за британската икономика. "Британските законотворци разчитат на реторика, която звучи малко като изнудване. Това няма да проработи. Те трябва да се сблъскат с разбирането, че няма да се случи по техния начин. Когато го разберат, те ще бъдат готови да седнат на масата за преговори и прагматично да разговарят за процеса по излизане на Великобритания от ЕС", смята той. 

Д-р Георгиев коментира и развитието на ЕС и перспективите пред единния пазар. "ЕС има да решава много предизвикателства, но не трябва да го подценяваме. Хората, които го подценяват са много и през годините те са бъркали много пъти", отбеляза юристът.   

Вижте повече във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor