Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Имаме ли проблем с електроснабдяването

Бившият директор на НЕК Георги Миков в Клуб Investor, 14.01.2017

Бившият директор на НЕК Георги Миков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бившият директор на НЕК Георги Миков. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Няма опасност от режим на тока, проблемът с електроснабдяването беше краткосрочен и вече е решен. Това обяви бившият директор на НЕК Георги Миков в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му кризата с електроснабдяването се състои в мощностно предлагане, а не в енергийно, тоест при пиковото потребление, което е между 19 и 20 ч. 

Експертът изясни и ролята на студения резерв в такива ситуации. "За да работи системата устойчиво, по закон се предвижда да има централи, които при необходимост да се активират от системния оператор. За целта той прави търгове всяка година за набавянето на този студен резерв, като се казва кой блок с каква мощност ще участва и за колко часа през годината се очаква да бъде активиран", посочи той.

Миков допълни, че обикновено недостигът на мощности се обира от водните централи, но 2016 е била слаба за тях и енергията там е с 25% по-малко в сравнение с предходната година. 

По думите му либерализацията на енергийния пазар има добър ефект за търговията, но борсата ни е с малка ликвидност и затова ЕК предписа на БЕХ да продава определени квоти количества на борсата, за да се осигури ликвидност.

Имаме ли нужда от АЕЦ "Белене" и какво е бъдещето на енергетиката?

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor