Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Има проблем с раждаемостта, но той не може да бъде наречен катастрофа

Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН в Клуб Investor, 14.01.2017

Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очевидно България има проблем с раждаемостта, но той не може да бъде наречен катастрофа. Това коментира Елица Димитрова от Института за изследване на населението и човека при БАН в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите й към момента България е близо до средноевропейската норма, но е много далеч от нивата от началото на 90-те години. "Понастоящем сме свидетели на плавно повишение на тенденциите, свързани с раждаемостта, можем да говорим за някакво подобрение, но е и за бейби бум", допълни Димитрова. 

Тя подчерта също, че през последните години се забелязва интересна тенденция на завръщане на емигранти у нас. Експертът отдаде това от една страна на влошените условия след кризата в основните държави, които приемат български емигранти, а от друга - на факта, че хората са натрупали достатъчно средства или влизат в пенсионна възраст и решават да се върнат.

Според Димитрова държавата трябва да се ангажира по-активно в подкрепа на работещите родители и средната класа, както и в насърчаването на младите хора чрез осигуряване на по-добри шансове за професионална реализация.

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor