Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Германските инвестиции в България ще продължат да се увеличават

Кармен Щрук, Германо-българската индустриална и търговска камара, Клуб Инвестор, 07.01.2017

Работник държи емблемата на Порше Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Работник държи емблемата на Порше Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

„Германските компании, които са в България, са се разрастнали, наемат нови служители и правят нови инвестиции. През следващите две години ще има и още нови инвестиции, защото много германски компании търсят нови локации за развитие на бизнес. Най-големите предимства за германските компании в България са ниските разходи за производство, данъчната система, и по-конкретно плоското данъчно облагане.“ Това заяви в ефира на предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков зам.-управителят на Германо-българската индустриална и търговска камара Кармен Щрук. Тя даде за пример силно разрастващият се стокооборот между двете страни – от нива от €0,7 млрд. през 1990 до €6,3 млрд. днес.

Липсата на върховенство на закона пък е сред недостатъците на българския пазар от гледна точка на германските производители, добави още Щрук. „Трябва да се ускори правната реформа, политическата несигурност също е недостатък, като трябва да се борим и с корупцията и търговете за обществени поръчки. Друг проблем е липсата на квалифицирани работници“, отчита тя.

„Заедно с правителството се опитваме да въведем дуално обучение за цялата страна. Ако искаме резултати, това трябва да обхване цялата страна, не само големите градове“, счита Щурк, според която именно така би се решил казуса с липсата на квалифицирана работна ръка.

„Правим много проучвания за български компании с интерес да инвестират в Германия, намираме им бизнес партньори. Ако българските компании имат достатъчно капацитет, германският пазар е отворен за тях“, заяви още Щрук.

Целият разговор вижте във видеото: 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor