Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

10 години в ЕС - каква е присъдата

Красен Станчев, ИПИ, Клуб Инвестор, 07.01.2017

Протестиращ, облечен като съдия, държи европейското знаме по време на митинг пред Върховния съд на Великобритания Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Протестиращ, облечен като съдия, държи европейското знаме по време на митинг пред Върховния съд на Великобритания Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Каква е равносметката за българската икономика в светлината на 10-годишнината от членството на страната в ЕС коментира в студиото на "Клуб Инвестор" с Ивайло Лаков икономистът и преподавател в СУ Красен Станчев.

"Икономически хората имат повече самочувствие, повече възможност.

БВП е 2 пъти по-голям, хората са почти 2 пъти по-богати от преди 10 години.

България е на първо място по ръст на доходите, но не и по ръст на производителността на труда, но и там се наблюдава увеличение“, каза Станчев.

„В негативен план, хората повече вярват на политиците. Тогава, когато политиците им кажат нещо лошо, хората им вярват и се отчайват. Не всичко, но поне по-необразованите и тези, на които им е писнало“, допълни той.

 Доц. Станчев коментира и демографската ситуация в България и перспективите за подобряването й.

„България е доста отворена икономика и хората имат повече възможности и достатъчно високи доходи да отидат да работят и да учат някъде другаде“, каза той.

Според него за последните три години парите, изпратени от българи в чужбина се равняват на преките чуждестранни инвестиции.

„Някои неща са невидими, но много важни за функционирането на икономиката“, допълни още Станчев.

 „Има две причини за бедността в България. Това са фалитите през 20 век, особено последните – през 1990 и 1997 година.

В началото България започна да се възстановява като другите страни – Чехия, Унгария, Полша.

Но през 1997 нещата се счупиха и се върнахме в началната точка, там където беше Армения, Киргизстан и Украйна“, обобщи гостът.

Кои са най-големите рискове за България през 2017, перспективите за развитие на политическата обстановка и отражението й върху икономиката и основните цели, към които трябва да се стреми страната ни - вижте във видеото.

Четете още: Как се промени Румъния за 10г. в ЕС?

Последни новини
Още от Клуб Investor