Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Бъдещето на Европа и България в светлината на сирийската криза

Сергей Игнатов, бивш образователен министър, Илия Лингорски, бивш зам.-финансов министър и Андрей Стойчев, главен дилър в Делтасток, Клуб Инвестор, 24.12.2016

Народното събрание. София. Снимка: BloombergTVBulgaria Народното събрание. София. Снимка: BloombergTVBulgaria

„Сирия е само върха на айсберга. Това в никакъв случай не е гражданска война. Ако беше такава, щяха да останат без оръжие, муниции, храна и конфликтът щеше да е отдавна приключил. На бойното поле там участват всички велики сили и всички държави от региона. Ако не се положат усилия да се ограничи конфликта, той ще продължи докато загине и последният сириец, но дори и тогава там ще се водят бойни действия.“ Това заяви преподавателят в НБУ и бивш образователен министър Сергей Игнатов в студиото на "Клуб Инвестор" с водещ Ивайло Лаков. Гости в предаването бяха също така и бившият зам.-министър на финансите Илия Лингорски и  Андрей Стойчев, главен дилър на Делтасток.

„Сирийският конфликт е близо до Европа, той засяга Европа в много по-голяма степен отколкото Съединените щати, които сме свикнали да смятаме за задължителен умиротворител. ЕС продължава да не изгражда достатъчно бързо отбранителния си капацитет. Това, което идва като сигнал от Америка (политическите планове на Тръмп – бел. ред.) е благословение за Европа, тъй като ни дава повод да погледнем на отбранителните си нужди като на възможност“, каза от своя страна Илия Лингорски.

„Тази криза надмина всички останали с мащаба, който зае. Тя постави на изпитание европейската общност, както и интересите на САЩ и Русия, което знаем, че в годините е бил сериозен проблем. Това бе изпитание за модерния свят срещу вандализма. Пазарът претръпна до такава степен, че започна да не реагира на събития като Brexit и президентските избори в Съединените щати“, смята Андрей Стойчев.

Повече коментари за евентуалните варианти за развитие на сирийската криза, бъдещето на обединена Европа в светлината на текущите събития, перспективите за създаване на единна европейска армия и позицията на България в световната геополитическа обстановка вижте във видеото: 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor