Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Потенциалът на възрастното население остава недооценен от работодателите

Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria, в Клуб Investor, 10.12.2016

Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образованието в България трябва да бъде насочено към краткосрочно преквалифициране на кадрите, привличането на повече жени в процеса, както и въвличане на малцинствените групи в трудовия пазар. Много от работодателите инвестират в обучение на млади кадри, които често напускат. Ето защо те трябва да обърнат поглед към по-възрастното население, което е по-лоялно, по-дисциплинирано и голяма част от него е готова да учи нови неща. Там има голям потенциал. Това обяви Надя Василева, изпълнителен директор на Manpower Bulgaria, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Според нея, ако не се изготви целенасочена стратегия за внос на кадри от чужбина, това може да се окаже пагубно за икономиката. 

За 2016 62% от работодателите посочват, че трудно намират необходимите им кадри, а Василева изрази очаквания догодина този процент да е по-висок. 

Тя посочи още, че се наблюдава увеличение на заплатите от порядъка на 5-10% както за по-ниско, така и за по-високо квалифицирани позиции. В производството пък се наблюдава ръст от 10-15% на годишна база.

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor