Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Зараждаща се и позитивна тенденция на преструктуриране на българското висшето образование

Георги Стойчев, изп. дир. на Отворено общество, Клуб Инвестор, 3.12.2016

Изпълнителният директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев на фона на кадър, показващ преподавател, пишещ на дъска по време на лекция пред студенти Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Изпълнителният директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев на фона на кадър, показващ преподавател, пишещ на дъска по време на лекция пред студенти Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Има зараждаща се и позитивна тенденция на преструктуриране на българското висшето образование и доближаването му в по-голяма степен до нуждите на пазара на труда. Това заяви изпълнителният директор на Институт "Отворено общество" Георги Стойчев в Клуб Инвестор с Ивайло Лаков.  Разбира се тази тенденция не е достатъчно силна, за да може да преодолее натрупаните през годините дисбаланси, добави той. 

Стойчев говори за рейтинговата система на висшите училища, изготвени от неговия институт "в консорциум със Сирма груп" по поръчка на МОН. По думите му Софийски университет стои най-добре в нея с 21 първи места от 25 професионални направления. 

Стойчев опроверга данните, че 23% от българските висшисти са безработни. Всъщност това е делът на завършилите през последните пет години, които не се реализират в рамките на българската икономика, поясни той. 

Вижте повече!

 

Последни новини
Още от Клуб Investor