Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Експерт препоръчва излизане от американския пазар

Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management, в Клуб Investor, 26.11.2106

Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Препоръчвам излизане от американския пазар, там има два много благоприятни фактора за продажби - на първо място историческите стойности на индексите, на второ – скъпият долар. Това обяви Петко Вълков, изпълнителен директор на Concord Asset Management, в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира пазарите в контекста на избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ и все по-голямата вероятност Фед да повиши лихвите

Вълков посочи, че би заложил на търсенето на добри позиции в Европа и предупреди инвеститорите да внимават с двойката долар-евро, като според него предричаното от всички повишение на долара спрямо еврото може да се обърне в обратна посока. 

"Намеренията за увеличаване на фискалните разходи в САЩ се очаква да стимулират американската икономика, повишавайки икономическата активност и инфлационните процеси. В същото време Фед вероятно ще вдигне лихвите през декември, а и през следващата година. Тази комбинация от експанзивна фискална политика и рестриктивна парична са изключително позитивни за американския долар", обясни експертът. 

Той допълни, че ръстът на долара не е изненадващ, тъй като Тръмп беше обявил, че ще залага на намаляване на данъците. "Все пак може да се изконсумират тези очаквания и да видим леко връщане назад при долара", каза още Вълков.

Той прогнозира, че ще станем свидетели на поредно по-силно обезценяване на юана, но ефектите няма да бъдат положителни за китайския стокооборот, тъй като той ще се изправи пред евентуална политика от страна на правителството на Тръмп за повишаване на митата. Вълков обясни, че дори да не се стигне до търговска война, самите намерения за това ще накарат бизнеса да забави своите решения, допълвайки, че големите печеливши могат да се окажат европейските компании.

Вижте повече от разговора във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor