Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Фокусът на външната политика на САЩ ще се измести от Сирия към ИДИЛ

Искрен Иванов, експерт по международна политология и тероризъм, в Клуб Инвестор, 19.11.2016

Искрен Иванов, експерт по международна политология и тероризъм и преподавател в Софийски университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Искрен Иванов, експерт по международна политология и тероризъм и преподавател в Софийски университет. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Тръмп преди всичко трябва да изясни каква ще бъде неговата външнополитическа доктрина. Той вече даде заявка, че ще следва максимата „Първо Америка“. Фокусът на американската външна политика ще се измести от Сирия към Ислямска държава. Самият Тръмп на няколко пъти даде ясен сигнал, че това ще бъде така.  Това каза експертът по международна политология и тероризъм и преподавател в Софийски университет (СУ) Искрен Иванов, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков. Иванов коментира темата за отражението на Тръмп и очакваните от него политики върху ситуацията в Сирия.

При положение, че Доналд Тръмп се споразумее с руския президент Путин, е напълно възможно САЩ да се откаже от подкрепата на умерената опозиция срещу правителството на Асад, каза експертът.

Имайки предвид факта, че Майк Пенс – твърд републиканец и неоконсерватор – е вицепрезидент на Тръмп очаквам воденето на външна политика, насочена срещу екстремизма, а не толкова към сдържането на руското влияние. По време на кампанията си Тръмп каза, че истинският враг на Америка е Китай, а не Русия, коментира Иванов.

Целият анализ можете да видите във втората част на видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor