Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

България има шанс да се позиционира като привлекателна инвестиционна дестинация

Весела Тодорова, директор на Българо-френската търговска индустриална камара, в Клуб Инвестор, 19.11.2016

Весела Тодорова, директор на Българо-френската търговска индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Весела Тодорова, директор на Българо-френската търговска индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В България работят около 200 френски компании, като част от тях работят в много сериозни сектори – индустрия, финансови услуги и застраховане. Тези, които са установени у нас, са доволни от своите инвестиции и не са напуснали страната дори в трудния период 2009 – 2012, като с течение на времето само разширяват позициите си. Това каза Весела Тодорова, директор на Българо-френската търговска индустриална камара, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria в предаването Клуб Инвестор с водещ Ивайло Лаков.

Има интерес и от страна на още френски компании да влязат в България. В определени случаи страната ни дори представлява първа стъпка на международната сцена за френските компании.

Шансът на България да се позиционира като добра инвестиционна дестинация е наличието на квалифицирани кадри на достъпна цена и мрежата от поддоставчици, която е предимство при правенето на бизнес, каза Тодорова.

Често инвестициите на малки френски компании у нас са в сектора на услугите, докато големите инвестират в индустрията. Проблемът с липсата на кадри е повсеместен. Конкуренцията за работна ръка е висока и дори в индустрии като финансите има проблем с намирането на хора.

Не е необходимо за България да се рекламира като инвестиционна дестинация, самото наличие на добри инвеститори у нас е най-добрата реклама, коментира Тодорова.

Как обаче се отразява политическата нестабилност на настроенията на инвеститорите у нас? Повече по темата във видеото с целия коментар:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor