Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Ще имат ли ефект повечето пари за здравеопазване догодина

Директорът на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в Клуб Investor, 05.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Цялостният подход на финансиране на здравеопазването е грешен. Модерният начин за управление на този тип системи е чрез изготвянето на актюерски разчети за години напред, които да обуславят каква трябва да е застрахователната премия, какви са разходите и дали това, което се събира като приходи, отговаря на тях. Това обяви директорът на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Самият факт, че обсъждаме бюджета на НЗОК по модел, по който се обсъжда държавният бюджет, не говори добре за здравната система и организацията на нашето здравеопазване", каза още той.

Кацаров сравни разходите за сектора с други страни в Европа. По думите му в Гърция след икономическата криза те са около три пъти повече на глава от населението. На фона на предвидените за догодина 3,4 млрд. лв за здравеопазване, Австрия отделя годишно по 42 млрд. евро, обяви той.

"62 млн. лв. за 2015 не бяха платени на болниците за извършена дейност над определената от Здравната каса като лимит. Една част от тази сума, ако не и цялата, вероятно е била платена от пациентите", посочи Кацаров. 

Според него трябва да се премахне лимитът на болниците, след като управляващите твърдят, че пръстовият идентификатор ще гарантира, че няма да може да се източва НЗОК. 

Вижте целия разговор във видеото:

 

 

 

Последни новини
Още от Клуб Investor