Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Какво предстои за съдебната реформа

Директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в Клуб Investor, 05.11.2016

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

2017 ще бъде ключова за съдебната реформа в България, защото предстоят два много важни избора - на нов състав на Висшия съдебен съвет и на председател на Върховния административен съд. Това обяви директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер в предаването Клуб Investor с водещ Ивайло Лаков по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя коментира и новината, че мониторингът върху съдебната система от страна на ЕК може да обхване още институции като Висшия съдебен съвет и Инспектората. Експертът уточни, че това се съдържа в отговор на писмо на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер към българския премиер Бойко Борисов.

"Юнкер не казва нищо конкретно, но притеснителното в писмото на Борисов е, че той предлага такива проверки, които се извършват в момента върху Прокуратурата от независими прокурори от държави членки на ЕС, да има и върху други органи от съдебната власт, а именно ВСС и Инспектората към ВСС", каза тя. 

Според Гяурова-Вегертседер това е притеснително по две линии. "Може да значи първо, че не сме доволни как работят тези две институции, и второ, притеснени сме, че докладът, който прокурорите ще изкарат, няма да бъде толкова положителен, колкото ни се иска, и затова е добре да прехвърлим фокуса на вниманието върху нещо друго".

Вижте целия разговор във видеото:

 

Последни новини
Още от Клуб Investor